Om Kjelle-engene våtmark
​​​
Kjelle-engene våtmark er et beiteareal som ligger ved Kjelle videregående skole, på Bjørkelangen i Aurskog-Høland. I dag benyttes arealet til sau og ku, men er også pausested for mange fuglearter i trekk på høst og vår. ​
​
​
​​
Skolen har etablert en fuglekikkeplattform på skoleområdet, og har etablert en permanent større dam, pluss to mindre salamanderdammer nærmere skogområdet rundt skolen.
​
Planene videre for engene er å etablere flere permanente vannspeil, flommarker, vanngjennomstrømning og flere ulike typer habitat for flere fugler, planter, innsekter og annet biologisk mangfold. Skolen benytter allerede området som en læringsarena, og ønsker å utvide dette innenfor naturbruk og naturforvaltning. Skolen skal også videreføre beite på området.
​
​
​​
Målsetningene for å gjennomføre dette er flere og med ulike grupper de retter seg mot:
-
Etablere flere våtmarksområder som tilholdssted for våtmarksfugl, og promotere hekking i tillegg til å ivareta trekkområdet.
-
Lage en variasjon av habitater for å tiltrekke seg flere arter og artsgrupper til området.
-
Bedre beitemråde og bygge erfaring med bruk av beitedyr som skjøtselstiltak i våtmark.
-
Se effekt av våtmarken som "rensepark" og promotere bedring av vannkvalitet med strategisk plasserte fangdammer og våtmarksfilter.
-
Knytte tursti i området til flere utkikksplasser og informasjonsplakater, for både å bidra til turområder for Bjørkelangen sentrum og for å skape engasjement hos besøkende.
-
Bruke området som læringsarena, og ha våtmarks-restaurering og etablering som eget unikt fagfelt for skolen.
-
Inkludere andre skoler, barnehager og studenter i området til å delta aktivt i ivaretagelse av området og kartlegging av mangfoldet.
-
Tilby området til forskning, ved å tilpasse området etter behov for å sikre best mulig datakvalitet og læringspunkter.
​
​
​​
Over vises bilder av område på sommer og på en av vårflommene.
​
Her kan du lese mer om hele prosessen fra ide til ferdig byggesakssøknad.
​
Vil du lese mer er det en samling av dokumenter og rapporter eller mer om det biologiske mangfoldet på området på egne sider.
​
​
​